5G mreža

U proteklih nekoliko mjeseci puno se priča o 5G mreži pa smo odlučili i mi odraditi temu i pokušati čitaocima približiti informacije o novoj tehnologiji.
Svakim danom broj uređaja koji koriste bežičnu mrežu u svijetu nekontrolirano brzo raste i sve više dolazi do zagušenja 4G mreže. Stoga svjetski stručnjaci su razvili 5G tehnologiju s kojom će pokušati riješiti preopterećenost mreže i znatno poboljšati brzinu protoka informacija.

Da bi krenuli pričati o 5G mreži vratimo se malo u povijest i pogledajmo kako se generacija mobilnih mreža razvijala.
1G mreža počela se razvijati 1980. godine koja je omogućila analognu telekomunikaciju i s njome su došli prvi mobiteli. 1G mreža počela se zamjenjivati 1991. godine s 2G koja je omogućila digitalni signal i slanje prve tekstualne poruke – SMS. 1998. godine polako smo se počeli prebacivati na 3G mrežu koja nam je omogućila povezivanje uređaja na Internet. Deset godina kasnije počelo se raditi na 4G mreži koja je svoj potpuni vrhunac doživjela 2011./2012. godine i omogućila brzine “Upload / Download” koje danas koristimo.

3G-5G
– Brzina prijenosa podataka u pojedinim generacijama

5G je sljedeća generacija mobilne povezanosti i trenutno se razvija i testira u svijetu, ponajviše u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Svoj vrhunac i plasiranje na tržište trebala bi doživjeti 2020. godine. 5G mreža omogućit će povezanost bez zagušenja i brzine povezanosti do 10Gbps.
Da bi 5G mreža postigla predviđene rezultate stručnjaci će morati zadovoljiti nekoliko sljedećih koraka.
Sve dosadašnje generacije koristile su raspon frekvencije od 3Khz do 6Ghz i taj je raspon zbog sve više uređaja na tržištu postao preopterećen, stoga će stručnjaci otvoriti mogućnost korištenja frekvencije do 300Ghz. Frekvencije od 30-300Ghz ne prolaze kroz građevine, a ometati ih mogu drveća i nepovoljni vremenski uvjeti. Sukladno tome morati će postaviti puno manjih odašiljača signala pomoću kojih će signal zaobilaziti prepreke.
Da bi postigli što brži i veći prijenos podataka morat će proširiti broj antena na odašiljačima što ih dovodi do sljedećeg problema; s puno antena koje odašilju signal u svim smjerovima dolazi do miješanja signala i smetnji. Samim time stručnjaci su razvili posebnu tehnologiju uz koju mogu usmjeriti svaki signal do specifičnog korisnika. S takvom tehnologijom će moći svaki odašiljač primiti i poslati više podataka odjednom.
Kako je mreža tek na testiranju vjerujemo da će još tehnologija morati uvrstiti u program kako bi doveli 5G do savršenstva.

Da bi se 5G mreža mogla koristiti uređaji moraju imati mogućnost povezivanja, zato su sve veće kompanije najavile da će od 2019. godine uvrstiti u svoje programe proizvodnje 5G mrežu.
Trenutna testiranja pokazala su učinkovitost 5G mreže pa tako kompanije ističu da su postigle brzinu i do 1.4Gbps, no i dalje nailaze na različite probleme.

Kako će 5G mreža utjecati na naše zdravlje?
Na to pitanje za sada sigurno nitko ne može dati točan odgovor sve dok 5a generacija ne bude u potpunosti u upotrebi. No svjetski stručnjaci izrazili su zabrinutost i iskazali kako će 5G mreža uvelike utjecati na ljudsko zdravlje i na zdravlje planeta Zemlje. Kao razlog navode slabi prijenos kroz tvrde materijale što zahtjeva puno gušću umreženost i postavljanje puno više odašiljača, te sve to dovodi do puno veće koncentracije zračenja, a navodno visoki postotak mikrovalnog zračenja apsorbira se kroz našu kožu.

Bilo kako bilo 5G mreža ugledala je svjetlo dana i razvijat će se do svog savršenstva. Što će biti kada nam i ona postane “spora i zagušena” to samo budućnost zna.

Leave a Reply