Solarni paneli

Hoće li solarni paneli preuzeti glavnu ulogu u proizvodnji energije?

Solarna energija je svakako bitna za budućnost planeta. Širom svijeta solarna industrija bilježi konstantan porast u proizvodnji. Tako Udruga Industrije Sunčeve Energije (SEIA) ističe kako je od 2006. godine, otkako su pokrenuli financiranje solarne industrije u Americi, proizvodnja porasla za više od 10.000%. Vrijednost solarnog tržišta SAD-a u 2018. godini iznosio je 17 biliona dolara. Hrvatska se trenutno nalazi pri dnu ljestvice članica Europske unije po proizvedenoj energiji iz solarnih sustava. Stručnjaci ističu kako solarna energija nema samo svrhu uštede novca već bi trebala spasiti planet.

Svakim danom sve više pažnje pridaje se globalnom zatopljenju i promjeni klimatskih uvjeta planeta Zemlje. Program Ujedinjenih naroda za razvoj ističe kako je uloga obnovljivih izvora energije kod ublažavanja klimatskih promjena dokazana. U industriji smatraju da će do 2050. godine porasti korištenje solarne energije oko 6500% kako bi ublažili klimatske promjene.

Unatoč važnosti i učinkovitosti solarnih panela njihovo je korištenje i dalje vrlo nisko u odnosu na ostale izvore energije.

Počeci solarne energije

1839. godine francuski fizičar po imenu Edmond Becquerel otkrio je fotonaponski efekt. Sa samo 19 godina otkrio je da se električna energija može proizvesti kroz sunčevo svijetlo. Tehnlogija kroz povijest nastavila se sporo razvijati sve do 1954- godine kada su kemičar Calvin Fuller, fizičar Gerald Pearson i inženjer Daryl Chapin izradili prvu silicijsku solarnu ćeliju.

Izvor: https://www.popularmechanics.com

Učinkovitost

Danas se solarni paneli masovno proizvode u robotiziranim postrojenjima. Nakon korištenja u svemiru pravu ulogu su pronašli na Zemlji. Proizvođači veliku pozornost pridodaju snazi i trajnosti solarnih panela.

Glavni cilj svakog proizvođača je postići što bolju učinkovitost solarnih panela. Svakim danom se pokušava izvuči što više energije po m2 ugrađenih panela. Prije desetak godina ističu kako su imali iskoristivost od 13%, dok u 2019. godini taj se postotak penje na 20%. Paneli izrađeni od silicija imaju maksimalnu iskoristivosti od 29%.

Znanstvenici su počeli s radom i istraživanjima na novim materijalima koji bi im mogli dati veću iskoristivost.

Cijena i ušteda

Solarne elektrane mogu se pronaći po raznim cijenama ovisno o uvjetima koje ista mora zadovoljiti. Solarne elektrane mogu varirati po snazi, pa tako možemo pronaći za kućanstva elektrane od 2-50kw, a proporcionalnu vrijednost visine snage prati i cijena. Tako one slabije možemo dobiti već za 19.000kn dok ćemo one snažne platiti i 200.000kn.

Prenosimo vam sa stranice solarno.hr primjer izračuna povrata investicije:

Kućanstvo koje troši 600-700 kn mjesečno na trošak električne energije. Solarna elektrana snage 5kW smanjuje mjesečni trošak za 500 kn. Ostvarena ušteda na godišnjoj razini 6.000. Investicija od 39.000 kn vraća se za 6 i pol godina na kontinentu na jadranskoj obali i do 30% brže. Dostavite vaš godišnji utrošak električne energije kako bi mogli proračunati odgovarajuću snagu solarne elektrane prema Vašoj potrošnji el.energije. Tvrke koje rade po danu i plačaju industrijsku struju, ugradnjom solarne elektrane osiguravaju izravnu uštedu, ulažu sredstva tvrtke koja se amortiziraju i nakon perioda povrata investicije ostaje im čista dobit od smanjenog računa za struju. Matematika je vrlo jednostavna s obzirom da je cijena struje sa PDV-om mrežarinom i ostalim pristojbama 1,18 kuna provjerite na Vašem računu. Smanjenjem količine potrošene električne energije smanjujete i troškove mrežarine, pdv-a  i ostalih pristojbi.

Leave a Reply