LED rasvjeta

LED (Light Emitting Diode) je poluvodička komponenta koja emitira vidljivu svjetlost kada kroz nju prođe električna struja.

Proizvodi LED rasvjete proizvode svjetlost do 90% učinkovitije od rasvjete sa žarnom niti. Globalno tržište LED rasvjete predstavljalo je 26 milijardi dolara u 2016. godini, a dostići će 54 milijarde dolara do 2022. godine. Zbog bolje energetske učinkovitosti, osvjetljenja i vijeka trajanja LED industrija prolazi kroz astronomski porast.

Prednosti LED rasvjete

Prosječna učinkovitost LED žarulje je 78 lm/w (lumena po wattu) u usporedbi s oko 13 lm/w za žarulje s volframovom niti i približno 18 lm/w za žarulje od halogena.

Samim time žarulje s žarnom niti potpuno se ukidaju jer se EISA-ovim Zakonom o energetskoj neovisnosti i sigurnosti, donesenim 2007., zahtijeva da budu oko 25 posto učinkovitije. To je nemoguće postići bez smanjenja njihove svjetlosne struje (svjetline), pa su se umjesto toga proizvođači prebacili na energetski učinkovitije tehnologije poput halogena i LED-a.

Nije li LED skup?

Nekada su LED žarulje koštale i nekoliko stotinjaka kuna no to je prošlost. Kako je proizvodnja LED rasvjete rasla i potražnja na tržištu postajala sve veća tako je cijena krenula padati. Tako danas LED žarulju možemo pronaći već i za desetak kuna po komadu.

Ako uzmemo u obzir da LED žarulje troše šestinu energije žarulje s volframovom niti i traju i do 25 puta duže, zamjena 60-vatne žarulje sa LED žaruljom uštedjet će vam stotine kuna troškova energije tijekom trajanja nove žarulje. Prosječno kućanstvo moglo bi smanjiti 1000 KN sa svog godišnjeg računa za energiju zamjenom svih žarulja s LED žaruljama.

10 činjenica o LED rasvjeti

Prenosimo vam 10 činjenica o LED rasvjeti sa stranice SeniorLED.

1. LED svjetla su visoko energetski učinkovita i troše mnogo manje energije nego žarulje sa žarnom niti i halogene žarulje. Do 90% korištene energije pretvara se u vidljivu svjetlost. Moderna LED svjetla imaju najmanju potrošnju energije i najduži vijek trajanja.

2. Za razliku od žarulja sa žarnom niti i halogenih svjetiljki kojima je potrebno previše vremena da se pripreme do potpune svjetline, LED svjetla svijetle punom svjetlošću čim se uključe.

3. LED svjetla imaju zaista dug životni vijek. Na sobnoj temperaturi LED svjetla mogu raditi do 50 000 sati. To znači da jedno kvalitetno LED svjetlo može trajati mnogo, mnogo godina i uštedjeti energiju kao i novac.

4. LED se ne mjeri u vatima. Umjesto toga, lumeni se koriste za mjerenje svjetlosne snage koju daju LED-ovi. Ovo je sigurno jedna od najzanimljivijih činjenica o LED svjetlima.

5. LED svjetla i štedne žarulje su različite. Žarulje s uštedom energije koriste živu, a posebno morate paziti na zbrinjavanje otpada nakon prestanka rada. U pogledu performansi i životnog vijeka žarulje koje štede energiju zaostaju za LED svjetlošću velikom razlikom.

6. Tradicija spuštanja svjetleće kugle koja je započela 1907. u New Yorku, ranije je koristila tradicionalne žarulje, ali sada koristi 32.256 pojedinačnih LED svjetala iza 2.688 trokuta izrađenih od kristala Waterford. LED žarulje troše 88% manje energije u odnosu na potrošnju tradicionalnih žarulja.

7. Zbog svoje kompaktne veličine, pouzdanosti, prirode otpornosti na lom i velike trajnosti, LED svjetla se koriste u raznim proizvodima kao što su prometni signali, ulična svjetla i televizori.

8. Toplina nastaje pomoću LED dioda, ali svjetlost je dizajnirana tako da rasprši ovu toplinu vrlo brzo kako bi zaštitila elektroniku. To znači da sama žarulja neće biti vruća.

9. Od 2011. do 2012. globalna prodaja LED svjetla povećala se za 22%. Do 2030. godine, procjenjuje se da će LED svjetla činiti gotovo 75% sve rasvjete na tržištu.

10. U 2012. je samo u SAD-u ugrađeno oko 49 milijuna LED svjetiljki. Vlada je zabilježila uštede od oko 675 milijuna dolara na godišnjim troškovima energije. U potpunosti prebacivanjem na LED svjetla u narednih 20 godina moglo bi se uštedjeti 250 milijardi dolara na troškovima energije.

Leave a Reply