Inteligentna rasvjeta sa basicDIM Wirelessom u crkvi “Temple of Lutry”

Koristeći bežičnu tehnologiju tvrtke Tridonic, u crkvi “Temple de Lutry” koja se nalazi u Švicarskoj ugrađen je sustav upravljanja rasvjetom bez dodatnih radova na povjesnoj strukturi.

Instalateri su se susreli s teškim zadatkom povezivanja mnogobrojnih izvora rasvjete na jednu točku upravljanja: “S obzirom na 1000 godina staru strukturu crkve, polaganje kabela za napajanje ili prijenos podataka bilo je apsolutni tabu”, kaže Yannick Le Moigne iz ureda za dizajn rasvjete Senseco. To znači da je samo bežično rješenje bilo opcija. Svaka rasvjetna komponenta stoga je opremljena osnovnim upravljačkim modulom DIM Wireless tvrtke Tridonic.

Izvor: https://www.tridonic.com

Zahvaljujući kompaktnim Casambi Ready basicDIM Wireless modulima, postavljanje sustava za upravljanje rasvjetom je vrlo jednostavno. Jednom kada se povežu s LED svjetiljkama koje treba kontorlirat, oni automatski uspostavljaju mrežu s do 127 svjetlosnih točaka. Moduli imaju prilagodljivo sučelje od 10 V i DALI sučelje, kao i uklopni relejni kontakt. U aplikaciji Tridonic 4remote BT umrežena rasvjeta se potom može kontrolirati na više načina.

U “Temple de Lutry” nalaze se scene za uslugu, za glazbene i književne događaje i za popularne Bachove koncerte. Jedan dodir prsta u aplikaciji dovoljan je za dohvaćanje željene konfiguracije. Koristi se i baznoDIM bežično korisničko sučelje na bateriju. Ovaj uređaj niskog profila u formatu prekidača može pohraniti četiri scene i regulirati intezitet svjetlosti.

Izvor: https://www.tridonic.com

Elegantno rješenje je pronađeno i za prekidač u predvorju crkve, koji posjetitelji mogu koristiti za aktiviranje rasvjetne scene “obilazak”. Ovdje je pokretač DALI-RM / S iz tvrtke Tridonic u kojem DALI signal upravlja relejnim kontaktom povezanim s osnovnim DIM Wireless modulom. Kad god je u crkvi aktivna scena rasvjete, gumb za posjetitelje isključen je s mreže i ne može se koristiti.

Izvor: https://www.tridonic.com

Podaci o projektu:
Klijent: Service de l’aménagement du territoire et bâtiments, Lutry (CH), www.lutry.ch
Dizajn rasvjete: Senseco, Lausanne (CH), www.senseco.ch
Rasvjetna tijela: ERCO, Lüdenscheid, www.erco.com
Lusteri: Općinska uprava Lutryja
Fotografije: Thomas Mayer
Korištena oprema: osnovniDIM bežični modul
4remote BT aplikacija
basicDIM bežični pasivni modul
DALI-RM / S 4×10 Aa

Leave a Reply