Treba li vaše radno mjesto koristiti sredstvo za čišćenje ruku bez alkohola?

alkoholno sredstvo

Sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola, koja se koriste u borbi protiv COVID-19, mogu biti zapaljiva i predstavljaju sigurnosne rizike ako se koriste pogrešno.
Budući da ljudi na poslu koriste sredstvo za dezinfekciju, stručnjaci za sigurnost u CE Safety-u upozoravaju Britance na potencijalni požarni scenarij.

CE Safety nedavno je održao tečaj za tvrtku koja radi na popravku plinovoda. Njihove higijenske mjere uključivale su dezinfekciju ruku bez alkohola.
Do takve odluke su došli nakon incidenta prilikom kojeg je zaposlenik tijekom rada koristio alkoholni gel te je došao u kontakt sa statičkom iskrom koja je zapalila gel i dovela do opekotina drugog stupnja na rukama.

Opeklina drugog stupnja

Alkohol je vrlo učinkovit u ubijanju mikroba, zbog čega je tako prevladavajući sastojak u sredstvima za dezinfekciju ruku širom svijeta.

Do opasnosti od požara dolaze tekućine sa primjesom alkohola: u rasponu od zapaljivih, do vrlo zapaljivih.

To znači da ako bilo koja radna okruženja uključuju otvoreni plamen / toplinske izvore, leteće iskre ili bilo što drugo takve prirode, upotreba alkoholnog sredstva za dezinfekciju ruku predstavlja stalni rizik za požarnu sigurnost i osobno zdravlje i sigurnost.

Glasnogovornik tvrtke CE Safety kaže: „Svaka osoba koja izvodi vruće radove – poput zavarivanja, lemljenja, brušenja, rezanja, paljenja ili bilo kojeg drugog postupka koji stvara iskre – u pravilu bi trebala koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku bez alkohola, zbog rizika od opekotina.

Istraživanje učinkovitosti bezalkoholnog sredstva za dezinfekciju ruku kod neutralizacije Covid-19 još uvijek traje. Ipak se čini da su tekućine s alkoholom korisnije u borbi protiv Covid-19.

Ipak, najbolji način na koji se bilo koja osoba može zaštititi od Covid-19 je ispiranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.

Glasnogovornik CE za sigurnost nastavlja: “Iako je pranje ruku znanstveno najučinkovitiji način za borbu protiv virusa, alkoholni čistač ruku sigurno će se i dalje široko primjenjivati ​​na svim vrstama radnih mjesta – ali postoji način da smanjite rizik od požara i opeklina.”

„Kad god zaposlenik primijeni alkoholni čistač, mora pričekati dok tekućina u potpunosti ne ispari na njihovoj koži (tj. Ruke su im potpuno suhe) prije nego što započnu ili nastave s radom – posebno kada rade pored otvorenog plamena ili u bilo kojem drugom okruženju koje predstavlja rizik od zapaljenja.”

Za više informacija o spriječavanju nezgoda, posjetite stranicu cesafety.co.uk

Leave a Reply